LED loisteputki ja teollisuusvalaisin - Kumpi on oikea valinta?

Satoja teollisuuden kiinteistöjä kiertäneenä voin todeta, että samat asiat mietityttävät asiakkaita kerrasta toiseen.

Tässä blogissa käsittelen LED loisteputkien ja teollisuusvalaisimien eroja ja sitä mitä asioita on huomioitava näiden kahden vaihtoehdon välillä. Suurin osa hallien, tuotantotilojen ja varastojen valaistuksista on toteutettu perinteisillä 58w loisteputkilla ja näitä löytyy teollisuuden kiinteistöistä miljoonia.

 

1. Tuotteiden kestävyys?  

Kovin usein kuulee puhuttavan, ettei LED loisteputket tule kestämään käytössä pitkiä aikoja. Väittämä perustuu LED loisteputkien tekniikkaan, joka on pakattu pieneen tilaan ohuen putken sisään. Toisiaan lähellä olevat komponentit kuumenevat ja aiheuttavat häiriötä toisilleen enemmän kuin teollisuusvalaisimissa jossa ne on sijoitettu erikseen ja jäähdytystä on enemmän.

LED loisteputkille luvataan usein samoja käyttötuntimääriä kuin teollisuusvalaisimille. Tilastollisesti on nähtävillä, että LED loisteputkien vikaantumisprosentti on kuitenkin hieman korkeampi valaisimiin verrattuna. Tämä ei suoraan tee LED putkesta huonoa tuotetta, on vain paljon asioita, joita on huomioitava ennen lopullisen hankinnan tekemistä.


Tutustu LED putkien säästöihin ja hyötyihin tästä

 

Muista nämä, kun mietit kestääkö tuote luvatut tuntimäärät tiloissasi:

  • Uusi teollisuusvalaisin on teknisesti aina parempi vaihtoehto kuin LED loisteputki. Tekniikka edellä meneminen ei aina tuo optimaalista lopputulosta, aina ei tarvitse olla teknisesti paras mahdollinen ratkaisu. Kunhan se on riittävän hyvä ja palvelee käyttötarkoitusta asiakkaan kiinteistössä.
  • Älä valitse automaattisesti LED loisteputkea edullisemman hinnan perusteella. Muista, että 10% valaistuksen kustannuksista on hankintahinnassa ja 90% tulee sen jälkeen käytöstä, huollosta ja energiasta. Epäoptimaalinen ratkaisu, oli sitten kyse millä tahansa tekniikalla toteutusta ratkaisusta voi maksaa moninkertaisesti, jos säästö tehdään väärässä paikassa.
  • Käyttöympäristön likaisuus, lämpötila, käyttötarkoitus, sähköjohtojen kunto, vanhojen valaisimien kunto ja tilan layout vaikuttava päätökseen mikä ratkaisu on toimivin ja tuleeko se kestämään luvatut tuntimäärät. Teollisuusvalaistuksen ostajan oppaassamme kerrotaan näistä asioista tarkemmin.  

 

2. Asentaminen?

Perinteisen liitäntälaitteen valaisimet T8 – putkilla (elektromagneettiset kuristajat)

Tässä kategoriassa, alan ihmisten puheista huolimatta, kenenkään valmistajan LED loisteputkia ei voida asentaa ilman valaisimeen tehtäviä muutoksia. Valaisimesta on aina poistettava häiriökondensaattori ja mieluusti koko liitäntälaite.

 

Häiriökondensaattori: Mikäli poistoa ei tehdä, nostaa LED loisteputki yhdessä kondensaattorin kanssa loistehon moninkertaiseksi. Kokonaistehon noustessa aiheutuu sähköverkkoon runsasta kuormitusta loistehon muodossa joka voi polttaa sulakkeita, aiheuttaa paloturvallisuus riskejä tai häiriötä kiinteistön loistehon kompensoinnissa tai loistehomaksujen nousuja. Häiriökondensaattorin tehtävä on tavallisissa loisteputkissa poistaa loistetehoa mutta led putkien kanssa sen toiminta muuttuu päinvastaiseksi.

Liitäntälaite: Liitäntälaitteet poistoa suositellaan kahdesta syystä. Liitäntälaitteen keskimäärinen teho on noin 12w – 15w laitteen iästä ja putken tehosta riippuen. LED loisteputkien kerrotaan ohittavan liitäntälaite, tämä tieto ei varsinaisesti pidä paikkaansa. Liitäntälaitteet teho jää olemaan, vaikka putki asennetaan valaisimeen. Tämä tarkoittaa, että saamastasi säästölaskelmasta voidaan vähentää 20% saamistasi säästöistä pois. Vuosien aikavälillä se on merkittävä summa rahaa.

Toinen asia liittyy liitäntälaitteen kestoon. Mikäli se hajoaa LED loisteputken käyttöaikana, pimenee koko valaisin ja liitäntälaite on vaihdettava tai ohitettava. Tämä lisää merkittävästi kustannuksia pitkällä aikavälillä. ”Edullinen” LED loisteputki hankinta voi muuttua yllättävän kalliiksi. Muistutan edelleen, että 10% valaistuksen kustannuksista on hankintahinnassa ja 90% tulee sen jälkeen käytöstä.

 

Elektronisen liitäntälaitteen valaisimet T8 ja T5 – putkille

 

Elektronisten liitäntälaitteiden valaisimiin LED loisteputket voidaan asentaa suoraan ilman muutoksia. Huomioitavana asiana tärkein on liitäntälaitteen malli. Ne on aina tarkistettava ennen LED loisteputkien asennusta. Kaikki liitäntälaitteet eivät sovi LED loisteputkien kanssa yhteen ja jos yhteensopivuus ongelmia ilmenee käytössä, seuraukset voivat olla vakavia. LED loisteputki saattaa hajota, se voi sulaa tai pahimmassa tapauksessa syttyä palamaan.

TARKISTA ELEKTORNISTEN LIITÄNTÄLAITTEIDEN KANSSA AINA LIITÄNTÄLAITTEEN MALLI JA LED LOISTEPUTKEN YHTEENSOPIVUUS! Asiansa tunteva myyjä auttaa tässä asiassa.

 

 

3. Ohjaustekniikka?

Teollisuusvalaisimien ohjaustekniikka

Mikäli kiinteistössä on tiloja, jossa tarvitaan ohjaustekniikkaa, on yleisin valinta teollisuusvalaisin, jossa on joko sensorilla tehtävä päälle/pois ohjaus, DALI tai 1-10v ohjaus. Näistä 1-10v vaihtoehtoa on nykyisellään harvemmin enää saatavilla. Liiketunnistimilla, yhdessä valaisimien kanssa, saadaan valaistus himmentymään ja kirkastumaan liikkeen mukaan ja näin tiloissa jossa ei ole jatkuvaa käyttöä, saadaan lisäsäästöjä aikaiseksi.

 

LED loisteputki ja ohjaustekniikka

LED loisteputkien pääsääntöinen ohjaustapa on sensorilla päälle / pois toiminnolla. Tämä toimii varsin hyvin tiloissa missä valaistuksen ei tarvitse olla päällä jatkuvasti. Näitä ovat esimerkiksi varastot ja parkkihallit.

Osram Connect LED loisteputki on markkinoilla oleva tuote jossa langattomat sensorit yhdistyvät automaattisesti putkiin. Aina liikettä havaitessaan putken valoteho nousee 100% ja kun liikettä ei havaita valaistuksen taso tippuu 10% tasolle maksimista. Connect järjestelmän etu on sen yksinkertaisuus. Valaisimille ei tarvitse vetää erikseen kaapelointeja koska kaikki toimii langattomasti. Tämä näkyy luonnollisesti hinnassa verrattuna muihin ohjaustapoihin.

 

Älykäs valaistus

Älykkäästä valaistuksesta puhutaan nykyään paljon ja se tulee olemaan tulevaisuuden suunta johon valaistusratkaisut ovat menossa. Aikaväli on toki todella pitkä ja siirtymiseen liittyy paljon haasteita ja käytännön ongelmia. Älyvalaistuksen keskeinen osa-alue on, että sitä osataan käyttää ja hyödyntää oikealla tavalla. On luotava säännöt ja tilanteet jossain valaistustason laskeminen on sallittua. Tämä vaatii ihmisiltä sitoutumista sekä järjestelmän käyttökoulutusta.

Käyttöönoton ja käytön helppoutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Järjestelmän on riittävän yksinkertainen. Me elämme maailmassa jossa erilaisia järjestelmiä, ohjelmia ja apeja on riittämiin. Jatkuva uusien järjestelmien opiskelu ja käyttäminen ovat liian rakasta jolloin niiden on oltava niin helppoja, että oppiminen tapahtuu intuitiivisesti. Älyvalaistuksesta maksimihyödyn irti saaminen edellyttää sen linkittämistä myös muihin järjestelmiin ja tämä vaati aina rajapintojen integraatiota. Kustannukset on pidettävä kurissa ja kaiken on toimittava vaivattomasti, muuten ne energiasta säästetyt eurot valuvat muihin kulupaikkoihin ja tilanne kääntyy älyvalaistusta vastaan.

Mielenkiintoinen puoli älyvalaistuksessa on sensoritekniikan hyödyntäminen. Integroimalla valaistukseen sensoritekniikkaan voidaan ympäristön olosuhdetietoja tarkkailla ja optimoida ja helpottaa kiinteistön huoltoa.

Valoran OY:lla on oma sensorikehityshanke menossa. Tästä kirjoitamme lisää vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

 

 

4. Valaisimien kunto?

Näiden kahden ratkaisun välillä eniten vaikuttava tekijä on valaisimien ja valaisimien elektroniikan nykykunto. Mitä uudempi ja parempi kuntoisempi valaisin on, sitä varmemmin siihen voidaan asentaa LED loisteputki. LED loisteputken käyttöön vaikuttaa loisteputkien kannakkeet jotka haurastuvat ajan myötä perinteisten loisteputken lämmön ja UV-säteilyn vaikutuksesta. Kannakkeet monesti hajoavat putkien vaihdon yhteydessä ja ne olisi syytä vaihtaa, mikäli siirrytään käyttämään LED loisteputkia. Tämä tapahtuu kohtuullisen vaivattomasti liitäntälaitteen ja häiriökondensaattorin poiston yhteydessä.

Valaisimen heijastimen likaisuudella ei ole juuri väliä LED loisteputkien asennusta huomioiden. LED loisteputki suuntaa valoa suoraan alaspäin eikä käytä heijastinta hyväkseen. Kuvun kellastuneisuudella tai likausuudella taas on merkitystä. Täysin uusi ja kirkas kupu suodattaa valoa 10% vähemmän lävitseen. Huonokuntoinen saattaa syödä jopa puolet valotehosta. Avonaisissa valaisimissa kupuongelmaa ei luonnollisesti ole.

Mitä paremmassa kunnossa valaisin on, sitä varmemmin sinne voidaan asentaa LED loisteputki.

 

 

Toyotan kolarikorjaamossa päädyttiin vaihtamaan 600kpl LED loisteputkia vanhojen loisteputkien tilalle

 LED-loisteputki.jpg

 

5. Sopiiko LED loisteputki kaikkiin valaisimiin?

Magneettiset kuristajat – Perinteinen liitäntälaite T8

Nämä ovat yleisimpiä loisteputkia jota teollisista kiinteistöistä löytyy. Kaikista suurin valikoima erilaisia LED loisteputkia käy näihin valaisimiin. Vaativat aina valaisimen muutostyöt ennen asennusta.

Elektronisen liitäntälaitteen T8 putket

Hieman harvinaisempi mutta löytyy kyllä useista eri paikoista. Tähän malliin on saatavilla toimivia putkia. Huomioi tässä liitäntälaitteiden sopivuus. Valaisimeen ei tarvitse tehdä muutostöitä.

T5 loisteputket

Modernein perinteisen tekniikan valonlähde loisteputkimaailmassa. T5 loisteputkille on olemassa LED loisteputki joka vastaa valoteholtaan erittäin hyvin korvattavaa putkea. T5 LED loisteputki on saman paksuinen kuin perinteinen T5 loisteputki eikä se myöskään vaadi valaisimeen muutostöitä.

 

6. Valontuotto?

LED loisteputkien valoteho on tänä päivänä saavuttanut erittäin korkean tason (laadukkailla ja nimekkäillä valmistajilla esim Osram). Valoteho riittää valaisemaan jopa vaativimmat myymäläkohteet joissa valontarve on kaikista suurin. Valotehon olisi hyvä olla 58w loisteputkea korvattaessa vähintään 3.600lm per putki ja 36w korvattaessa 2.500lm per LED loisteputki.

Teollisuusvalaisimissa suhde on suunnilleen sama. Riippuen siitä korvataanko valaisimella yhtä vai kahta loisteputkea.

teollisuusvalaisimien optiikka on monesti LED loisteputkea edellä. Tämä mahdollistaa että, hieman pienemmällä ulostulevalla valonmäärällä saavutetaan käyttötasossa sama valotaso. Optiikka siis ohjaa ja suuntaa valoa tarkemmin sinne missä sitä tarvitaan.

 

7. Hinta?

Teollisuusvalaisimien hinnat ovat luonnollisesti LED loisteputkia kalliimpia. Kuitenkin investointia tehdessä kaikki kustannukset on hyvä laskea auki. Kuten jo aikaisemmin on mainittu, 10% kustannuksista tulee investoinnista uuteen valaistukseen ja kaikki loput sen jälkeen. LED valaistus, toteutettiin se sitten LED loisteputkilla tai teollisuusvalaisimilla säästää kyllä perinteiseen tekniikkaan nähden sähköä mutta pitkällä aikavälillä investoinnin jälkeisillä kustannuksilla on todella suuri merkitys. Suunnittele siis hankintasi huolella.

 

8. Yhteenveto

Uuden valaistuksen hankinnassa on paljon ja useita eri asioita joita on syytä huomioida. Vain perusteellisen valaistuskartoituksen pohjalta ja asiakkaan tarpeet huomioimalla voidaan rakentaa pitkäikäinen ja hyvin palveleva valaistus.

  • Valaistuksen tasosta ei koskaan saa tinkiä energiasäästöjä maksimoidakseen. Valaistuksen ensisijainen tehtävä on valaista ja muut edut tulevat sen jälkeen.
  • Mieti huolella tarpeesi, tilanteesi ja kiinteistösi. Tekniikka ei enää aseta estettä oikean ratkaisun löytymiselle.
  • Vertaile valaistustoimittajat huolella ota riittävästi selvää mitä sinun pitää huomioida kun olet tekemässä hankintaan uuteen valaisukseen.

 

Teollisuuden tarpeisiin suunnitellusta valaistusoppaasta löydät runsaasti hyödyllistä tietoa siitä mitä sinun tulee tietää uutta valaistusta hankkiessasi.

Osta LED putkia tästä