Pihavaloissa piilee pommi

Suomalaisissa kiinteistöissä, etenkin kerrostaloissa, on muhimassa vakavat ongelmat. Kiinteistöt rapistuvat nopeammin kuin niitä saadaan korjattua. Taloyhtiöiden peruskorjaukset eivät ole halpoja, ja eniten saneerausta tarvitaan ennen 80-lukua rakennettuihin kiinteistöihin. Saneerattavien asioiden listaan on liittymässä vuonna 2015 uusi tekijä, pihavalojen elohopealamput.

Elohopeahöyrylamppu on 1930-luvulla kehitetty teollisuus- ja ulkovalaisimiin valmistettu lamppu. Näiden lamppujen valmistus kielletään EU-alueella vuoden 2015 loppuun mennessä, eikä niitä ole sen jälkeen enää saatavilla.

 

 

Nykyisillä valaistusstandardeilla mitattuna elohopealampusta ulos tulevan valonmäärä suhteutettuna kulutettuun energiaan on erittäin huono. Kerrostalojen piha-alueilla oleva heikko valaistus saa aikaan turvattomuuden tunnetta, lisää kaatumisen ja loukkaantumisen riskiä sekä polttaa rahaa savuna ilmaan. Siis huonolla valaistuksella kulutetaan enemmän rahaa kuin jollain muulla vaihtoehdolla? (Vikan lauseen muotoilisin uusiksi, mutten nyt keksi miten.)

 

Tulevaan ongelmaan on olemassa kaksi ratkaisua: LED- ja monimetallilampulliset valaisimet. Kummatkin sopivat suurimpaan osaan vanhoja pylväitä ja ovat asennusteknisesti helposti vaihdettavissa. Monimetallien hyvänä puolena voidaan mainita edullisempi hankintahinta ja erittäin hyvä valontuotto energiankulutukseen suhteutettuna, jos elohopealamppuihin verrataan.

 

Valaisimet ovat lähellä ikkunoita ja niiden optiikka on valittu niin etteivät ne häikäise asuntoihin sisään.

 LED puistovalaisin 2 (1).jpg

  

LED-tekniikan edut ovat kuitenkin huomattavia muihin ratkaisuihin verrattuna. Siinä missä monimetallilamput säästävät energiaa 30 prosenttia, ledillä saadaan aikaan jopa 80-90 prosentin säästöjä. LED-tekniikan suurimpiin etuihin lukeutuu ohjaustekniikan käyttö. Pihavalaistus voidaan suunnitella ohjautumaan kellonaikojen ja valonmäärän mukaan. Hiljaisina yöntunteina valaisimia voidaan käyttää 10-50 prosentin teholla maksimista, ja auringon noustessa LED-valaisin himmenee itsestään, minkä jälkeen se sammuu. Myös ohjautuminen pihalla tapahtuvan liikkumisen mukaan on mahdollista.

 

Toimivan ja energiatehokkaan pihavalaistuksen toteuttaminen vaatii aina asiantuntijan apua. Jokainen piha on yksilöllinen kokonaisuus jonka tarpeet on huomioitava suunnittelussa.

 

Suomen 1900-luvun talokanta vanhenee pysäyttämättömästi, mutta talojen odotetaan kestävän asuinkelpoisina vielä kymmeniä vuosia. Pihavalot kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin niistä tulee isompi päänsärky.

 

Tästä pääset taloyhtiön valaistuspalveluihin