Teollisuusvalaisin ja teollisuusvalaistus - Ostajan opas

Tämä opas on tehty auttamaan sinua mikäli olet ostamassa teollisuus-valaisimia tai kokonaan uutta teollisuusvalaistusta. Vuosien valaistus-kokemuksen myötä haluan tarjota osaamiseni vapaaseen käyttöön.

 

Teollisuusvalaisimet tai valaistus hankinnassa?

Valaistusalalta löytyy satoja toimittajia, tuhansia teollisuusvalaisimia, lukuisia eri ratkaisuja, suuria hintaeroja, jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva tekniikka, paljon lupauksia ja tietysti mikä tärkeintä:

Jokainen teollisuusvalaistusratkaisu on juuri Teille se parhaiten sopiva.

 

Se kuka teollisuusvalaisintoimittajista on paras, on hyvin vaikea määrittää. Eikä sillä ole edes merkitystä. Sillä on merkitystä, että sinä ostajana osaat kysyä oikeat kysymykset ja huomioida oikeat asiat ostopäätöstäsi tehdessäsi. Tämä teollisuusvalaistuksen opas auttaa sinua siinä.

Onnistunut investointi tuo hyvänmielen lisäksi, paremmat työolosuhteet, säästöjä kuluihin ja yhden huolen vähemmän kiinteistön ylläpidossa.


 

1. Minkälaisen takuun toimittaja antaa ja mitä on hyvä huomioida?

Käytännössä jokainen vähintäänkin järkevä teollisuusvalaisintoimittaja antaa tuotteilleen 5 vuoden takuun. Tätä voidaan pitää alalla minimi vaatimuksena.

Mitä 5 vuoden takuu sisältää tai mitä sen pitäisi sisältää? Normaali takuu antaa uuden teollisuusvalaisimen rikkoutuneen tilalle.

 

 

Korvataanko myös asennuskustannus, mikäli teollisuusvalaisin pitää vaihtaa?

Yksittäisen valaisimen vaihtokustannus voi hyvin olla saman verran kuin uuden valaisimen hinta. Sähkömies veloittaa vähintään kahdelta tunnilta tullessaan paikalle jolloin kustannus on noin sadan euron luokkaa käynniltä.

 

Tekninen tuki takuuaikana ja sen jälkeen?

Riittävä osaaminen tekniikasta vaatii usein erillistä asiantuntijaa, jolla on sähkötekniikan opintoja ja osaamista. Ongelmatilanteita syntyy aina väistämättä, tärkeää on tietää, miten ne ratkaistaan. Jos olemassa olevaa yritystä ei ole, saadaanko riittävä tukea mistään?

 

Kuka takuun antaa ja onko sillä merkitystä, jos yritystä ei ole enää olemassa?

Takuun antajalla ja tuotteen alkuperällä on suuri merkitystä. Paraskaan takuu ei ole voimassa jos osapuolet eivät ole tavoitettavissa tai niitä ei ole enää olemassa. Alla kolme erilaista skenaarioita eri tyyppisistä valaistustoimittajista. Näiden välillä on muitakin variaatioita ja yhdistelmiä mutta tämä antaa perus käsityksen huomioitavista asioista.


Teollisuusvalaisimien toimittaja jolla nimekäs päämies

Osa alan yrityksistä toimii nimekkäiden päämiesten alla. Valoram Oy on yksi heistä. Esimerkkinä, päämiehemme LEDVANCE on globaali toimija yli kahden miljardin liikevaihdolla. Voittoa tekevän yrityksen takana on reilusti resursseja ja tilannetta jossa päämies ei pysty vastaamaan reklamaatioihin ei ole.

Pelkästään Suomen organisaatio pitää sisällään noin 30 henkilöä joilla vahva osaaminen valaistustekniikasta ja teollisuusvalaisimista. Riippumatta siitä onko Valoram Oy:ta olemassa, päämies on, jolloin takuu on voimassa annetun 5 vuoden ajan. Teknistä tukea on tarvittaessa saatavilla pidempäänkin.

 

Yritys  joka tuo maahan omat teollisuusvalaisimet

Suurin osa teollisuusvalaisintoimittajista keskittyy tähän kategoriaan. Kiinan markkinoilla on 5000 tehdasta jotka valmistavat teollisuusvalaisimia markkinoille.

 

Jos maahantuova yritys häviää olemasta. Miten takuun voimassaolo varmistetaan

Käytännössä hyvin vaikeaa tai mahdotonta. Kiinassa olevat tehtaat eivät ota vastuuta loppuasiakkaiden tuotteista.

Alan poikkeuksellisen kova kilpailutilanne pitää huolen, ettei ylimääräistä tai helppoa rahaa ole jaossa. Alalta putoaa runsaasti yrityksiä pois tulevien vuosien aikana ja tämä kategoria on liipaisimella ensimmäisenä.

 

Teollisuusvalaisimia valmistava yritys?

Suomi on raudanvalmistuksen luvattu maa ja insinööriosaamisemme on pitänyt huolen siitä, että teollisuusvalaisinvalmistajia löytyy täältäkin kohtuullisen runsaasti.

Tämä kategoria voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan. Bulkkivalaisimet ja erikois- / kustomoitavat teollisuusvalaisimet.

Tuotevalmistuksessa kilpailu globaaleja toimijoita vastaan on haastavaa bulkkikategoriassa. Hintakilpailu on kovaa, jolloin toiminnan turvaaminen pitkällä aikavälillä on haastavaa.

Erikois- ja kustomoitavien teollisuusvalaisimien luokassa tilanne on hieman erilainen, jos myöskään ei helppo. Oikeaan ja kapeaan sektoriin keskittymällä, voidaan tehdä kannattavaa liiketoimintaa, jolloin yrityksen jatkuvuus on paremmin turvattu ja takuuta voidaan pitää luottavampana kuin bulkkikategoriassa.

 

 

2. Projektin sujuvuus ja asennuksen laatu?

 

Merkittävä asia projektin onnistumisen kannalta on sujuvuus, kun uusia teollisuusvalaisimia aletaan asentamaan. Asentajien osaaminen ja tiedon kulku myös ratkaisevat paljon

 

Miten projekti on suunniteltu toteutettavaksi ja onko se aikataulutettu?

Onko toimittajalla ennalta suunniteltu prosessi, jota noudatetaan jokaisen teollisuusvalaisinprojektin asennuksen yhteydessä. Käytössä oleva prosessi ja konsepti kertovat toimittajan kyvystä ymmärtää asiakasta ja hänen tarpeitaan. Miten valaistus asennetaan niin, ettei se häiritse asiakkaan liiketoimintaa.

 

Miten tieto välitetään valaistuksen suunnitelleelta taholta asentajalle?

Minkälaiset ohjeet sähkömies saa suunnittelijalta. Käydäänkö paikan päällä toteutus läpi ja onko ohjeet kirjallisessa muodossa ja miten ne on sinne kirjattu?

 

Onko asentajilla kokemusta teollisuusvalaisinasennuksista?

Sähkömiehilläkin on omat erikoisalueensa. Kotien valaistuksella ei ole mitään tekemistä teollisuusvalaistusten tai teollisuusvalaisinten kanssa. Samoin kuin konepajateollisuuden huoltotöitä tekevät sähkömies on hyvin kaukana teollisuusvalaistuksen maailmasta, vaikkakin työympäristö olisi sama.

 

Miten tiedotus hoidetaan teollisuusvalaisintoimittajalta asiakkaalle?

Asiakas on pidettävä aina tietoisena muutoksista ja muuttuvista tekijöistä. Rakentamisessa ja saneeraamisessa sattuu aina asioita, joita on hyvin vaikea ennakoida. Jouheva ja todellisuuteen perustava tieto auttaa kaikkia osapuolia suorittamaan työt onnistuneesti valmiiksi ajallaan.

 

Miten asentajat huomioivat tilankäyttäjien turvallisuuden?

Työskenneltäessä nostimilta ja tikkailta on huomioitava putoamisvaara ja mahdollisesti putoavat esineet. Sähkötöiden osalta avonaiset sähköpääkeskukset, johdonpäät ja asennusympäristössä olevat tarvikkeet ja teollisuusvalaisimet on huomioitava.

 

Miten asentajat toimivat työmaalla ja onko kaikki velvoitteet kunnossa?

Onko tarvittavat suojavälineet, kypärät, lasit ja turvakengät. Onko veronumerot näkyvillä kuvallisissa henkilökorteissa. Pidetäänkö asennusympäristö siistinä vanhoista valaisimista ja asennustarvikkeista. 

 

 

3. Miten uusi teollisuusvalaistus on suunniteltu?

Uutta teollisuusvalaistusta suunniteltaessa on otettava huomioon niin valaistusteknisiä asioita, kiinteistöä, käyttäjiä, sähkökaapelointeja kuin sähköpääkeskusta.

 

Minne teollisuusvalaisin asennetaan ja käytetäänkö vanhoja kaapelointeja?

Mikäli kaapelointi riittävän hyvässä kunnossa, voidaan asennus- ja tarvikekustannuksissa säästää käyttämällä hyväksi vanhoja johdotuksia.

Jos kaapelointeja ei muuteta, on valaisimet pidettävä samoilla paikoilla. Tilasta joko riippuen tämä joko toimii tai ei toimi. Pyydä teollisuusvalaisintoimittajalta perustelu miksi he toimivat niin kuin toimivat.

 

Onko nykyiset valaistuksen syötöt riittävät uusille teollisuusvalaisimille?

Varmista sähköpääkeskuksen syötöt ja niiden riittävyys uusille teollisuusvalaisimille. Teollisuusvalaisimissa on suurempi käynnistysvirta jonka vuoksi, ne ovat mitoitettava oikein sulakkeiden mukaan.

 

Valaistussuunnitelma ja mitä niistä pitää osata lukea?

Teollisuusvalaistusta suunniteltaessa käytetään puolueettoman toimijan Dialux valaistussuunnitteluohjelmaa. Ohjelmasta löytyy pääasiassa kaikkien suurien valmistajien teollisuusvalaisimet ja ohjelmaa laskee annettujen tietojen perusteella valotasoja teollisuustilaan. Tarkista seuraavat arvot suunnitelmastasi?

 

Esimerkki valaistussuunnitelmasta. Huomioitavat asiat korostettu punaisella.

Valaistussuunnitelma.jpg

 

Kohta1: Huoltokerroin?

Minimi käytettävästä huoltokertoimesta on 0,8. Tämä arvo määrittää kuinka pitkään valaistus on käyttökunnossa. 0-1 asteikolla, mitä lähempänä arvo on numeroa yksi, sitä nopeammin valaistus saavuttaa käyttöikänsä.

 

Näitä arvoja käytetään, riippuen siitä kuinka vaativa tila on kyseessä:

0,8 Normaalit tilat jossa ei ole erityistä likaantumista tai poikkeuksellisen kuuma (yli 40astetta)

0,7 Normaalista poikkeavat tilat joissa on joko poikkeuksellisen paljon likaa ja pölyä tai kuuma (yli 55 astetta).

0,6 Poikkeuksellisen vaativat olosuhteet jossa on erittäin likaista ja/tai kuumaa.

 

 

Kohta 2: Teollisuusvalaistuksen tasaisuus Emin / Emax Arvo?

Arvo kertoo, onko valaistus suunniteltu niin että valoa on tasaisesti joka puolella. Epätasainen valaistuksessa on raskasta olla eikä se palvele tilankäyttäjiä niin kuin pitäisi. Asteikko on 0 – 1 jossa isompi arvo on parempi. Minimitaso on 0,40.

 

Kohta 3: Teollisuusvalaistuksen valotaso?

Valaistustasoja erilaisiin tiloihin. Teollisuusvalaistuksen hyvää ja riittävää tasoa voidaan pitää välillä 300lux – 1000lux. Muista ensimmäisessä kohdassa mainittu huoltokerroin joka vaikuttaa lopputulokseen.

 

Vaistusvoimakkuus  (lux)

Työskentelyolosuhde

Esimerkkejä tiloista

20 - 30 - 50

ulkotyöalueiden yleisvalaistusvoimakkuus

 

50 - 75 - 200

tilat, joita ei käytetä jatkuvasti työskenneltäessä  

eteiset, aulat, käytävät, varastot

200 - 300 - 500

yksinkertaiset näkötehtävät

Konepajat, maalaamot, korjaamot

300 - 500 - 700

kohtuullista tarkkuutta vaativat näkötehtävät

toimistot, opetustilat, neuvotteluhuoneet

500 - 750 - 1000

tarkkuutta vaativat näkötehtävät

Asiakaspalvelutilat, avotoimistot, tarkkuutta vaativat konepajatyöt, suunnittelutoimistot

750 - 1000 - 2000

erittäin suurta tarkkuutta vaativat näkötehtävät

Kirjapainot, erittäin tarkkaa suunnittelua tai mekaanista työstöä

1000 - 2000 - 3000

pitkäaikaiset erittäin vaativat näkötehtävät

mikroelektroniikka, korujenvalmistus, käsin tehtävät kaiverrustyöt

 

 

4. Teollisuusvalaisin, niiden laatu ja toimintavarmuus?

 LED-valaisimet.png

Teollisuusvalaisinviidakosta ostajan on hyvin vaikea erottaa mikä teollisuusvalaisin on laadukas ja mikä ei. Oikeat kysymykset ovat enemmänkin, mikä on riittävän laadukas teollisuusvalaisin ja mistä sen voi tunnistaa?

 

Kenen valmistajan LED-chipit (valoa tuottavat puolijohteet) on käytössä ja mikä niiden laatuluokitus on?  

Kovinkaan montaa komponenttivalmistajaa markkinoilta ei löydy. Tunnetuimmat ovat Osram ja Philips. Vaikka teollisuusvalaisin olisikin kasattu laadukkaan valmistajan komponenteista, on tärkeämpää tietää mistä laatuluokasta ne ovat. Käytännössä isoimmille valmistajille myydään aina laadukkaimmat ja pienimmille jää vähemmän laadukkaat. Kyseessä on puhtaasti volyymikauppa, jossa määrä ratkaisevat. Edes muutaman miljoonan ostoilla ei päästä laadukkaimpiin komponentteihin käsiksi. Teollisuusvalaisin ja teollisuusvalaisin, niillä voi olla hyvinkin paljon eroa.

Tämä vuoksi pienten valmistajien tuotteissa harvoin kaikista laadukkaimpia chippejä löytyy.

 

Teollisuusvalaisimen liitäntälaitteet ja jäähdytys on mitoitettu oikein?  

Vajavainen jäähdytys –> Lyhyempi teollisuusvalaisimen käyttöikä. Valmistaja voi mitoittaa jäähdytyksen vajavaiseksi säästääkseen kuluissa –> Vähemmän metallia. Tai heillä ei ole riittävää osaamista teollisuusvalaisimien suunnittelusta.

Liitäntälaitteen on kestettävä riittävät käyttötunnit (yleisesti 50.000 – 60.000h). Kaikkien komponenttien on oltava niin kestäviä, jotta luvatut käyttötunnit voidaan saavuttaa.

 

Missä ja miten teollisuusvalaisin on testattu?  

Ala kehittyy vauhdilla ja jokaisesta tuotteesta ei aina ole saatavilla erikseen sertifikaatteja tai todistuksia. Jotain testaustuloksia olisi valmistajan kyettävä kuitenkin esittämään teollisuusvalaisimistaan. Helppona esimerkkinä elintarviketiloihin luokitellut tuotteet, tästä joko on tai ei ole olemassa sertifikaattia.

 

Onko teollisuusvalaisin TUKESin hyväksymä eikä niitä löydy vaarallisten sähkölaitteiden listalta?

Pääasiassa koskettaa kiinasta maahantuotuja teollisuusvalaisimia. Se, että teollisuusvalaisin on valmistettu muualla kuin kiinassa, ei itsessään ole tae hyvästä laadusta. Samalla tavalla kuin teollisuusvalaisin joka on valmistettu kiinassa ei ole automaattisesti huono. 

 

Tuotteet ovat CE-merkittyjä ja löytyykö pakkauksesta tuotetiedot?

Ehdoton edellytys on, että teollisuusvalaisin on CE-merkitty. Tuotteen pakkauksesta on vähintään löydyttävä kaikki tarvittavat tuotetiedot, tuotteen maahantuojan tiedot ja valmistusmaa. 

 

 

5. Henkilökohtainen palvelu, investointilaskelmat ja tiedon jakaminen? 

Viimeisenä kohtana teollisuusvalaisimia tai teollisuusvalaistusta ostaessa korostuu palvelun merkitys. Jos luit oppaan läpi, huomaat että, huomioitavia asioita on pitkä lista. Vastuullinen teollisuusvalaistustoimittaja huolehtii kaikista näistä asioista ja vähintäänkin niistä suurimman osan käy kanssasi läpi ennen tarjouksen jättämistä ja töiden aloittamista.

 

Järkevät investointilaskelmat ja niiden paikkaansa pitävyys?

Ota huomioon, että 10% kustannukista tulee investoinnista ja 90% investoinnin jälkeen. Halvin hinta voi olla kaukana halvimmasta.

 

Yhdelläkään valmistajalla maailmassa ei ole niin suurta teknistä ylivoimaa tuotteissaan joka saisi aikaan poikkeavia takaisinmaksulaskelmia muihin teollisuusvalaistustoimittajiin nähden.

Jos laskelma näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti sitä on. On kuitenkin jotain poikkeustilanteita missä voidaan saavuttaa nopeampia takaisinmaksuaikoja mutta näihin on aina löydyttävä toimittajalta erittäin hyvät perustelut ja selvitys toteutuksesta.

Tiukan kilpailutilanteen vuoksi alalla saatetaan otettaa takaisinmaksulaskelmissa huomioon liian optimistisesti valaistukseen liittyviä kuluja jollain laskelma saadaan näyttämään houkuttelevammalta. Hyvä teollisuusvalaisin ja teollisuusvalaistus tuovat kyllä säästöjä, säästöjen on vain oltava hyvin perusteltuja.

 

Mitä tietoa sinulle on annettu ja missä muodossa?

Hyvästä valaistustarjouksesta pääasiassa löytyy paljon tästä oppaasta löytyvää tietoa. Niihin on vastattu selkeästi. Käytetty teollisuusvalaisin ja sen tiedot, takaisinmaksulaskelmat, asennukset toteutus, takuun sisältö, hintatiedot ja lisätöiden hinnat sekä mitä tarkalleen tehdään ja mitä toimitukseen kuuluu ovat vähimmäistietoja.

 

Kuinka selvästi hinnat on ilmoitettu ja tuleeko päälle jotain ylimääräisiä kuluja?

Kokonaishinnalla on merkitystä ja kuluja voi tulla asennuksen jälkeenkin. Pelkkä teollisuusvalaisin hinta + asennus tyyppinen tarjous voi pitää sisällään mitä tahansa. Kokonaishinta joka sisältää kaiken tarvittavan avaimet käteen periaatteella on turvallisin ratkaisu ostajan näkökulmasta.

 

Teollisuusvalaistustoimittajan vastuullisuus?

Mitä näyttöjä toimittajalta on vastuullisesta toiminnasta. Onko kaikki asiakkuudet hoidettu loppuun asti ja toimitukset hoidettu niin kuin sovittu. Vastuullinen toimittaja selvittää aina ennakkoon kaikki tarvittavat tiedot asiakkaasta ja tarpeista, ei lupaile liikoja ja toteuttaa juuri sen minkä on luvannut.

Toivottavasti oppaamme auttaa sinua uusien teollisuusvalaismien tai koko teollisuusvalaistuksen hankinnassa. Valoram on myös sinua varten, mikäli olet tekemässä hankintaa.

 

Kiitos oppaamme lukemisesta!


Tutustu tästä Valoramin teollisuusvalaistusratkaisuihin