Teollisuusvalaistus - Vaikuttaako se muuhunkin kuin sähkölaskuun?

Yleensä keskustelu LED-tekniikan ja valaistuksen ympärillä keskittyy energiakustannuksiin. Eikä siinä mitään pahaa ole, konkreettisia lukuja ja laskelmia on helpompi ymmärtää.

Teollisuusvalaistus ja sen vaikutukset ovat kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkiä kutistuvia sähkölaskuja. Tässä artikkelissa käsittelin muutamia huomioitani valaistukseen ja hyvinvointiin liittyen mitä yrittäjän matkallani olen havainnut.

Vuosia teollisuuden asiakkaita palvellessani olen suorittanut satoja valaistustasojen mittauksia ja muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ne ovat varsin karua luettavaa.

Suurin osa teollisuuden kiinteistöistä on valotasoltaan noin 200luxin kummallakin puolella ja heikoimmat tapaukset reilusti alle. Heikko teollisuusvaistus on riski monellakin tapaa. Teollisuusvalaistus vaikuttaa hyvinvointiin ja suoriin energia- ja huoltokustannuksiin.

Tämä taso on jossain tapauksissa riittävä yksinkertaiseen työskentelyyn mutta pääasiassa 200 luxia valoa on sopiva lähinnä varastojen valaisuun. Rikkinäiset valonlähteet ja vaihtelevat valonvärit yhdessä huonon teollisuusvalaistuksen kanssa muodostavat erittäin heikot olosuhteet työskentelylle. Valoergonomiaan on syytä kuitenkin suhtautua vakavasti. Pitkät työpäivät huonossa valaistuksessa ovat verrannollisia huonossa työtuolissa istumiseen tai huonossa sängyssä nukkumiseen. Aika kertaa vaikutuksia ja altistuminen näkyy pitkällä aikavälillä hyvinvoinnissa.

 

" Vaativissa näkötehtävissä on näin saavutettu jopa 8 – 9 % tuottavuuden nousu, kun valaistusvoimakkuutta on lisätty (500 luksista noin 1600 luksiin). Myös virheiden lukumäärä on saatu jopa puolittumaan. 

Työterveyslaitos

 

Mistä hyvä teollisuusvalaistus koostuu?

Valonvärien vaikutuksesta vireyteen puhutaan paljon. Nykyinen suuntaus pyrkii siirtämään kaikkien julkisten- ja työsktentelytilojen valaistuksen puhtaanvalkoiseen 4000 kelvinin värisävyyn. Puhtaanvalkoinen värisävy saa tilan näyttämään valoisammalta ja yleisilmeeltään siistimmältä.

Monissa kiinteistöissä on edelleen käytössä loisteputkia joiden värisävy on kellertävä 3000k. Käytössä saattaa olla myös monia eri valonvärjeä ja tämä saa tilan näyttämään rauhattomalta.

Yhdistettynä rikkinäisiin valonlähteisiin, valojen ja varjojen suhteet korostuu ja valaistuksen tasaisuus heikkenee. Tilannetta ei paranna satunnaisiin työpisteisiin sijoitellut lisävalot jotka lisäävät valaistuksen epätasaisuutta vieläkin enemmän. Ehjä valaistus ja yhteneväiset valonvärit on vastaus tähän ongelmaan.

Mikäli et ole investoimassa uuteen LED teollisuusvalaistukseen, korjaa rikkinäiset valaisimet, vaihda valonlähteet uusiin ja päivitä valonvärit yhdenmukaisiksi.

  

VR Vaunupaja Kokkola - Uusi teollisuusvalaistus LED tekniikalla

Teollisuusvalaistus 1.jpg  Teollisuusvalaistus 2.jpg

 

Valonmäärää mitataan lux arvoilla, standardit ja tilan käyttötarpeet määrittelevät sopivat tasot. Hyvät lähtöarvot tehdastiloihin jossa työskennellään ovat noin 400 – 500 luxin tietämissä ja joissain tapauksissa ja tarpeissa vieläkin korkeammat.

Näillä valotasoilla työskentely alkaa olla mielekästä ja silmien rasittuminen vähenee. Hyvä teollisuusvalaistus mitoitetaan aina hieman yli standardin jotta se kestää ajan tuomaa valotehon alenemaa.

Kukapa sitä haluaisi tihrustaa piirustuksia pimeällä pöydällä tai tarkastaa taskulamppu kädessä tuliko maalipinnasta tasaista. Tämä ja vastaavat monet muut tilanteet on todellisuutta monelle työntekijälle. Hyvä teollisuusvalaistus ratkaisee nämä ongelmat.

Kun tilan perusvalaistus on saatu riittävälle tasolle on tämän jälkeen syytä katsoa tarkemmin työpistekohtaista valaistusta ja miettiä ratkaisua niihin mikäli tarvetta edelleen on. Jo rikkinäisten lamppujen vaihdolla ja valaisimien puhdistamisella saadaan tilaan lisää valoa.

 

Mitä vaikutuksia voidaan odottaa?

Voidaanko hyvinvoinnin hyötyjä odottaa kun teollisuusvalaistus on kunnossa ja taso on nostettu riittäväksi, valoa on tasaisesti kaikkialla ja koko teollisuusvalaistus on yhdenmukainen valonräreiltään? On selvää, että silmien rasittuminen vähenee ja tilan käyttäjien vireystila kasvaa.

Olisiko mahdollista, että pitkällä useiden vuosien aikavälillä voitaisiin ehkäistä huonosta valaistuksesta johtuvia sairaslomia tai työtapaturmia edes muutaman prosentin verran. Jos näin käy, ovat vaikutukset näilläkin luvuilla todella merkittävät.

Yksikin sairasloma tai tapaturma on liikaa ja jos jotain niiden ehkäisemiseksi on tehtävissä, kannattaa se yleensä tehdä. Kovin vaikeaa on kuitenkin näyttää lukujen valossa toteen, minkälaiset vaikutukset paremmalla valaistuksella hyvinvoinintiin ja sitä kauttaa yrityksen talouteen.

Vaikkei sitä tarkasti pystyisikään konkretioisaan, ei se välttämättä ole edes tarpeellista. Työn vaatimuksien noustetessa hyvinvointiin on jokatapauksessa satsattava tulevaisuudessa enemmän ja valaistus on yksi pala isossa hyvinvoinnin kokonaisuudessa.

Hyvä valaistus tuo siis suurella todennäköisyydelle paljon muutakin hyötyjä pienempien käyttökustannusten ja vihreämmän mailman lisäksi.


Tutustu tästä teollisuusvalaistus referensseihin